Friday, November 27, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHAkredit kepada zamani84.. ni saya amik dari google..malas nk cari kt page lain..pinjam ye..

selamat berhari raya kepada semua.
.semua orang cakap raya haji kat kelantan meriah..bila fikir fikir apa sebab dia, saya pun buat lah kesimpulan ni..dari apa yg saya tgk dan juga cerita rakan2..kalu salah, saya minta maaf ye.

raya haji kat kelantan nampak meriah sebabnya ibadah korban tu kami buat di rumah..macam kt tempat lain kebanyakannya akan buat di msjid, surau atau kat dewan ke..macam kt kelantan, selalunya 7 bahagian lembu tu akan dikongsi oleh adik beradik atau saudara mara yg terdekat..jadi kalau xbuat kt umah nenek saya, pg buat umah tok saudara.tak jauh pun, dekat je.. so, semua ahli keluarga akan berkumpul di rumah yang buat korban tu. memang rumah tu akan ada ramian org yg dtg..itu yg buat jadi meriah kt rumah org kelantan ni. dah siap sembelih semua, mka berkenduri lah kami..saya biasanya akan selalu tgk orang sembelih lembu ni..jarang lah miss..macam kat kampung saya pun, boleh dikatakan setiap keluarga akan buat ibadah korban paling kurang pun 1 bahagian sekeluarga, so, daging2 yang banyak tu memang dibahagikan tapi kadang2 macam tukar tukar daging je sebab semua orang buat, semestinya yg tidak berkemampuan akan dibantu jg,..memang kami beri pun daging tu pada mereka sambil buat kenduri.

kalau kat negeri lain pula, berdasarkan cerita rakan rakan dan saya tgk kt tv, biadah korban tu dibuat kt tempat tempat td lah kan,, so mereka akan masak dan makan di sana..dah siap tu mungkin balik rumah la kan..

p/s : entry aoutopublish ni.. saya mungkin dah sampai ke kampung.. tp nk online, kena berebut broadband kakak ipar dgn adik ni..dia tido nti saya amik.sembunyikan or susup dlm bahasa kelantan. saya nk pg raya ke, tdo ke..mek mesti tgh buat ketupat sekarang..xleh tolong.. ( kul 2.30 pm 26 nov 2009)

i hate lori semalam..sampai hati dia wat camtu kt saya..